Όταν η νευροεπιστήμη συναντά το marketing. 5+1 tips για το πώς μπορεις να την εφαρμόσεις στην στρατηγική σου.

4 δισεκατομμύρια video views καταναλώνονται κάθε ημέρα στο Facebook ενώ ανεβάζονται στην πλατφόρμα 4000 φωτογραφίες ανα δευτερόλεπτο (αν κάνεις τα μαθηματικά, αυτό ισούται με 350 εκατομμύρια φωτογραφίες ημερησίως). Μέσω του WhatsApp στέλνονται περίπου 100 δισεκατομμύρια μηνύματα ημερησίως ενώ κάθε μέρα παρακολουθούνται περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο videos στο TikTok.

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε στην εποχή του content overload!

To 1996 o Bill Gates, Co-Founder της Microsoft, προσπάθησε να προσδιορίσει την σημαντικότητα του περιεχομένου στην εξέλιξη του διαδικτύου, αναφέροντας σε αυτό το ως “ ο βασιλιάς”. Από εκεί καθιερώθηκε και η cliche πλεων φράση, “Content is King”.

Το 2014 κατά την διάρκεια του μεταπτυχιακού μου, σε μια διάλεξη αναφέρθηκε ένας lecturer μας στο “Context is King”, κάτι το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μιλούσε για την σημασία του να λαμβάνεις ποιοτικό περιεχόμενο, τη στιγμή που το χρειάζεσαι. Valuable content, at the right place & at the right time. Για παράδειγμα, την ώρα που βρίσκεσαι έξω από κάποιο κατάστημα να σου έρχεται notification ότι αν μπεις μέσα, θα επωφεληθείς αυτόματα και με 50% έκπτωση. Ή την ώρα που ανοίγεις το κινητό σου για να ψάξεις για πιτσαρία, να σου εμφανίσει πρώτα αυτή που βρίσκεται στην γωνία και αν τελικά την επισκεφθείς να μπορείς να επωφεληθείς και με κάποιου είδους έκπτωση.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Mark Schaefer αναφέρθηκε στην ιδέα του “Content Shock”, που είναι περίπου το state of mind που βρισκόμαστε όλοι σήμερα. Στην ουσία απευθύνθηκε στο “σοκ” που παθαίνει το σύστημα μας λόγω του πολύ μεγάλου όγκου περιεχομένου που καταναλώνουμε καθημερινά, κατι που έχει σαν αποτέλεσμα στα κυπριακά “να κρούσει” και έτσι να μην είναι σε θέση να καταναλώσει πλέων το οτιδήποτε.

Ένα μεγάλο στοίχημα και μια καθημερινή πρόκληση για κάθε marketer είναι το πως το δικό του περιεχόμενο θα έχει την δύναμη να διαπεράσει μέσα από όλο αυτό τον όγκο περιεχομένου και όχι μόνο να καταφέρει να φτάσει στον καταναλωτή αλλά και να του κινήσει το ενδιαφέρον, έστω και για κλάσματα του δευτερολέπτου, με στόχο να του μεταφέρει το μήνυμα του.

Ευτυχώς, marketing is both – an art and a science, γιατί για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πρόκληση θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην επιστήμη. 

Η επιστήμη λοιπόν αναφέρει ότι για να πετύχουμε τον σκοπό μας, θα πρέπει να κινήσουμε το ενδιαφέρον και να ενεργοποιήσουμε το reptilian brain του καταναλωτή μας.

Step back! Με βάση αυτά που έχω διαβάσει, γιατί σίγουρα δεν ειμαι νευροεπιστήμονας :), το μυαλό μας αποτελείται από 3ις βασικές περιοχές – το human brain, το mammal brain και το reptilian brain. Το κάθε ένα είναι υπεύθυνο για ξεχωριστές λειτουργίες του εγκεφάλου και ουσιαστικά στην διαμόρφωση του ποιοι είμαστε. Το reptilian brain λοιπόν, είναι το αρχαιότερο μέρος του εγκεφάλου μας και είναι υπεύθυνο για το ένστικτο και την επιβίωση. Ο κύριος στόχος του είναι να αποφεύγει τον πόνο και είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις μας.

Είναι στην ουσία ο φύλακας της εισόδου του εγκεφάλου και αν το μήνυμα αποδείξει ότι αξίζει την προσοχή του, τότε και μόνο τότε, θα εμπλακούν και τα υπόλοιπα μέρη του εγκεφάλου.

Το πιο cool από όλα είναι ότι με το αναλύσουμε τον τρόπο που αντιδρά το reptilian brain μπορούμε να αναγνωρίσουμε τρόπους δημιουργίας περιεχομένου που σαν στόχο θα έχει να του τραβήξουμε την προσοχή:

  1. O ερπετικός (reptilian) εγκέφαλος μας είναι εξαιρετικά εγωκεντρικός και ειδικά σχεδιασμένος για να μας κρατάει ζωντανούς. Έτσι, πριν αναφέρεις τις δυνατότητες και τις λειτουργίες του προϊόντος, φρόντισε να επικεντρωθείς στην πραγματική αξία που κατά τη χρήση του το προϊόν θα παρέχει στον καταναλωτή. Aπάντησε του στις ερωτήσεις “Τι έχω να κερδίσω από το προϊόν σου” και “Πως θα ωφελήσει αυτό τη ζωή μου”.
  2. Αναγνώρισε πιο είναι το πραγματικό του πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, το “pain” δηλαδή που νιώθει και δώσε του την λύση ξεκάθαρα.
  3. Χρησιμοποίησε έντονο και catchy δημιουργικό για να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον. Μην το περιπλέξεις έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν και οι άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Κάνε το όσο πιο απλό γίνεται.
  4. Κάνε χρήση του contrast. Δείξε του είτε το πριν και το μετά στη χρήση του προϊόντος σου είτε το πως το προϊόν σου υπερτερεί από τα υπόλοιπα της αγοράς.
  5. O ερπετικός εγκέφαλος ενεργοποιείτε μέσω του φόβου, καθώς από την αρχή της ανθρωπότητας, ο φόβος έλλειψης τροφής ήταν ένα από τα βασικά ένστικτα τα οποία θα έπρεπε να εξελίξουμε για την επιβίωση μας. Έτσι, για να ενεργοποιήσεις το συγκεκριμένο driver χρησιμοποίησε τεχνικές όπως το fear of missing out, να υπάρχει προσφορά σε κάποια προϊόντα μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (σκέψου Black Friday) και την τεχνική που έκαναν master όλες οι αεροπορικές εταιρείες – μόνο δύο θέσεις απομένουν στη συγκεκριμένη τιμή, κάνε κράτηση τώρα!
  6. Η δημιουργία μιας αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης με το κοινό είναι το παράθυρο εισόδου του ερπετικού εγκεφάλου. Τα brands που υποστηρίζουν και προβάλλουν προς τα έξω ένα αυθεντικό και γνήσιο σκοπό, έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν όχι μονο συναισθηματικά το κοινό τους, αλλά και να χτίσουν μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης όπου και τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν μπροστά.

Και αφού κατάφερες να τελειώσεις το άρθρο, υπάρχει και ένα τελευταίο tip.

Επένδυσε στην δημιουργία υψηλής ποιότητας αυθεντικού περιεχομένου. Αφιέρωσε, χρόνο, κόπο και χρήμα στη δημιουργία κάτι του οποίου θα σε κάνει πραγματικά να ξεχωρίσεις στην αγορά.

Το marketing όπως είδαμε παραπάνω, is both an art and a science; η δημιουργικότητα δεν μπορεί να απουσιάζει ποτέ από την εξίσωση!

Πηγές: TechCrunch, Omnicore, Forbes, The tribune theory